وی افزود: این حرکت بازتاب خوبی داشت و رسانههای جبهه انقلاب تبدیل به یک جریان قدرتمند در حوزههای فرهنگی از جمله سینما شدند و به بررسی حرفهایی پرداختند که کمتر به آن توجه میشد. اگرچه فرم مساله قابل اهمیت است، ولی محتوا در اولویت ما قرار داشت و ما سعی کردیم آثار را از هر دو وجه بررسی کنیم.
دبیر مجمع نویسندگان و منتقدان سینمای انقلاب ادامه داد: البته دوستانی هستند که شاید ناخودآگاه صحبتهای ما را به شکل دیگری تعبیر میکنند، ولی برخی دیگر گاهی عمدی، برداشت دیگری کرده و ما را به سیاسی بودن و افراطیگرایی متهم میکنند در صورتی که ما فقط درباره سینمای همگون با منافع ملی و نسبت آن با جشنوارههای خارجی و کارکرد جشنوارههای داخلی حرف میزنیم.
یزدی اظهار کرد: رسانههایی که به زاویهداری با رئیسجمهور متهم شدند، اتفاقاً خواستههایشان تحقق استراتژی دولت است و همه سازمانها و نهادهای سینمایی هم که بالای ۹۰ درصد بودجه سینما را تأمین میکنند، دولتی هستند.
وی تصریح کرد: شأن سینمای ایران، کلید پیشرفت کشور است و ما برای این مهم، حجم بالایی از جلسات سینمایی برای همفکری و رسیدن به نکات ارزشمند برگزار میکنیم، چرا که سینما برای ما مهم است. متاسفانه هر نقدی از سمت اصولگرایان به تندروی برداشت میشود در صورتی که این افراد مقابل هستند که در دفاع از خود جوابیههایی طویل منتشر میکنند. حال قضاوت با خود شما باشد و بگویید افراطی چه کسی است؟
دبیر مجمع نویسندگان و منتقدان سینمای انقلاب افزود: ما هم به برخی از کارکردهای جشنواره فیلم فجر منتقدیم ولی وقتی استدلالی مطرح میکنیم، با آن علمی برخورد نمیشود. از نظر ما رسانهها با سلایق مختلف وجود دارند ولی اصول همه آنها یکی است و هیچ کدام برای منافع شخصی یا حتی گروهی عمل نمیکنند.
یزدی عنوان کرد: ممکن است به برخی اظهارنظرهای ما هم نقد وارد شود اما اصل اصول، درست و بر اساس منافع کشور است و میخواهیم سینما هم منطبق با منافع کشور باشد و از محفلی بودن بپرهیزد و به مخاطب امید دهد.
وی اظهار کرد: برخی به واکنش تند ما ایراد میگیرند، ولی وقتی در خفا بحثهایی مطرح میکنیم، متوجه میشویم با ما هم عقیده هستند. سال ۸۸ با برخی سینماگرانی که همسلیقه ما نبودند، وقتی صحبت میکردند متوجه شدم فیلمنامههایی مینویسند و آثاری میسازند که اصلاً مسئلهشان نبود ولی با چهره محققانه، سعی در انجام کاری داشتند که به آن معتقد نبودند. اگرچه آنها، ما را به سیاسی بودن متهم میکنند که من معتقدم سیاسی بودن با جناحی بودن فرق دارد ولی به نظر من، آنها سیاسیتر هستند.
دبیر مجمع نویسندگان و منتقدان سینمای انقلاب با اشاره به اینکه پیشرفت سینما در اولویت ما قرار دارد، گفت: ما در این حوزه تا جایی که بتوانیم تلاش میکنیم و دلمان میخواهد در دوره جدید که مجمع نویسندگان سینمای انقلاب دایر شده است، منسجمتر وارد عمل شویم و ارتباط بیشتری با اهل قلم در چارچوب جبهه انقلاب داشته باشیم تا وسیعتر و بهتر عمل کنیم.
یزدی درباره رویدادی که بعد از چهار سال برای اولین بار رخ خواهد داد، گفت: مراسمی را برای اواخر بهمن ماه تدارک دیدیم تا نتایج نظرسنجیها در قالب یک جشن به همه اطلاعرسانی شود. ما برای فیلمها هم فرم مناسب و هم محتوای همسو را در نظر داریم و رویکردهایمان را بر این اساس در اهدای جایزهها منطبق میکنیم.
وی افزود: بحث قهرمانمحوری، قصهگویی و مخاطبمحوری در قالب سینمای امید از مهمترین دیدگاههای ما در این مجمع است. علاوه بر آن، یک تقدیر ویژه هم در آن شب خواهیم داشت.
دبیر مجمع نویسندگان و منتقدان سینمای انقلاب اظهار کرد: اینها همه مواردی است برای بیان بهتر مقصود ما جهت جریانسازی و گفتمانسازی در سینما. همانطور که گفتم ما به پیشرفت سینما علاقهمند هستیم و نسبت به آن دغدغه داریم و تلاش میکنیم تا جریان رسانه جبهه انقلاب، منسجمتر و با نام «مجمع نویسندگان و منتقدان سینمای انقلاب» به فعالیت خود ادامه دهد.
یزدی ادامه داد: قرار است بعد از این هر ساله چنین جشنی بعد از جشنواره فیلم فجر برگزار شود و امسال از آنجا که این مهم در برج میلاد رخ خواهد داد، امکان بررسی انیمیشنها وجود ندارد ولی ما مفتخریم که بهترین انیمیشنهای کشور توسط بچههایی تولید شده که به اعتقادات و منافع کشورشان پایبند هستند. انیمیشن صنعت دشواری است و خوشحالم که حاصل زحمات این جوانان، ما را حیرتزده میکند.
وی با اشاره به اینکه حدود ۴۰ نفر از افراد اهل قلم در حوزه سینما، رسانه و منتقدان، در این نظرسنجی شرکت کردهاند، گفت: بعد از برگزاری جشنواره فیلم فجر، لیستی منتشر خواهد شد و بر حسب ارزشها و عناوینی که پیشتر ذکر شد، به هنرمندانمان جوایزی تعلق میگرفت.
دبیر مجمع نویسندگان و منتقدان سینمای انقلاب در ادامه با ذکر این نکته که مسئولیت او در حوزه هنری، ارتباطی به دبیری این مجمع ندارد ادامه داد: برگزار کردن این جریان به هیچ عنوان موازیکاری با انجمن منتقدان سینمای ایران نیست. آنها چارچوب خودشان را دارند و مسایل ما به قدری متفاوت است که در شکل تعریف شده آنها جا نمیگیرد. اتفاقاً یکی از منتقدان ما، همین انجمن منتقدان است.
یزدی اظهار کرد: جایزه سینمای امید عنوان مشخصی است و باقی هدایا هم ناظر بر این محتوا خواهد بود. علاوه بر آن سه جایزه به نویسندگان و منتقدان سینمایی برای بهترین گزارش، یادداشت و نقد در نظر گرفته شده است که در شب جشن از آنان تقدیر خواهد شد.
جبار آذین منتقد سینما و تلویزیون در این نشست اظهار کرد: من هنوز پاسخ کاملی از خروجی این بحث نگرفتهام. خودم یکی از بانیان انجمن منتقدان سینمای ایران بودم که البته سالهاست عضویتی در آن ندارم. در این زمینه حرفهای زیادی است همانطور که راجع به این مجمع هم حرفهای ناگفته بسیار است. در طول ۴۵ سالی که در این حوزه فعالیت دارم، مجامع بسیاری تأسیس کردند و حتی گام اول تأسیس جمعی در راستای اهداف انقلاب اسلامی را همان سالها برداشتند که به دلایل سیاسی آن روزها و امروز، مجال عرض اندام به آن داده نشد تا الان که نسل جدیدی چون شما روی کار آمدید.
وی ادامه داد: حقیقت حضور ما، حمایت از افرادی چون شماست که ادامهدهنده راه ما هستید. این مجمع هم برای اینکه مثل سایر مجامع پیشین به بیراهه نرود، متوقف نشود و موقتی نباشد، باید از سفارشی شدن دور بماند که این مهم نیاز به ابزار دارد.
آذین اظهار کرد: جالب است که من به عنوان منتقد در هیچ یک از نظرخواهیهای شما نبودم و تا آنجا که مطلع هستم، بسیاری از دوستان هم نامشان در نظرسنجی نبود. اینکه کار ما دیده نشده است، نقص مجمع شماست. به نظر من باید با همه تماس میگرفتند و از تجارب آنها استفاده میکردند. شما جوانان فعالی هستید که حرکتتان عالی و ستودنی است اما به این معنا نباشد که ما دیده نشویم. همه ما پایبند به اصول هستیم و بهتر است این مجمع را به طیف و آدمهای خاص محدود نکنیم.
این منتقد سینما و تلویزیون افزود: اگر اینگونه پیش بروید، از همین الان شکست میخورید. باید مردمی باشید تا طیفهای مختلف را جذب کنید. البته برای شروع، ۴۰ نفر گام خوبی است و امیدوارم حرکت شایسته شما در احیای سینمای انقلاب، دفاع مقدس و سینمای ملی تأثیرگذار باشد و از چارچوبهای خود خارج نشود.
یزدی در پاسخ به این نکات مطرح شده اظهار کرد: برخی از افرادی که در نظرسنجی ما شرکت کردند، عضو انجمن منتقدان سینمای ایران هستند و ما احترام بسیاری برایشان قائل هستیم اما صحبت من خروجی رسانهای است که گاهی با اصول متفاوت است. هر حرکتی خطری دارد و ما هم سعی داریم با استفاده از تجارب دوستان گذشته، جوانب احتیاط را رعایت کنیم.
وی افزود: پایه بحثمان در رسانههای خودمان بود و معتقدیم باید کاملتر شویم. نکته قابل توجه اینکه عنوان این مجمع «قید» دارد و همین باعث میشود به یکسری افراد بیشتر توجه کنیم اما این به معنای متهم کردن دیگران نیست. مساله اصلی ما سینمای ایران است و امیدوارم بعد از این گستردهتر و منسجمتر این مهم را به سرانجام برسانیم.
* مهر